וירוס הפפילומה – שאלות ותשובות

נשאלתי מספר שאלות לגבי וירוס הפפילומה והמחלות הנגרמות ממנו… 

אני מרכז לפניכם את השאלות במבנה של שאלה-תשובה.

מקווה שתמצאו תשובה…

HPV – קווים לדמותה:

הסבר כללי על הזנים:

 מה ההבדל בין HPV שגורם ליבלות ו HPV שגורם לסרטן צוואר הרחם?

אילו זנים מקושרים לכל אחת מהקבוצות, מה התסמינים שלהם?

וירוס הפפילומה בגורם ליבלות באיזור המפשעה הוא מזנים 6,11, בעוד הזנים שגורמים לסרטן צוואר רחם (ולסרטנים האחרים) הם- 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68,73,82 . מדובר בבני משפחה קרובים אבל לא קשורים- ואין מעבר בינהם. כלומר, וירוס הגורם ליבלות, לא יגרום לסרטן. 

הוירוסים הגורמים ליבלות – אינם גורמים לתחושה כשלעצמם, אולם היבלות לעיתים מגרדות או מדממות לאחר גירוד. הוירוסים הגורמים לסרטן אינם מעוררים כל תחושה, אך כשהם יוצרים נזק לעיתים יופיע דימום ביחסי מין או ריח רע מאוד מהנרתיק. 

אשמח להסבר וחידוד על ההבדלים בין הזנים השונים, מתי זה מדבק?

כל מגע מיני עם אדם הנושא וירוס פפילומה מדבק. ניתן להגיד כי לוירוס הפפילומה מעל 200 זנים ידועים. מתוכם כ-40 יכולים להדביק בני אדם וכ-15 יודעים לגרום לסרטן, שהם- 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68,73,82. מבין הוירוסים שאינם גורמים לסרטן- מספר זנים יודעים לגרום ליבלות. הנפוצים ביותר 6,11 גורמים ל-90% מהיבלות- אשר במקרים אלו נקראות קונדילומה אקומינטה. 

היבלות הן בעיה אסתטית בלבד. הזן שגורם ליבלות לא גורם לסרטן – אמת או שקר?

היבלות הן בעיה אסתטית היכולה גם לגרום לאי נוחות וגרד מפשעתי. נכון להגיד כי הזנים הגורמים ליבלות- לא יגרמו לסרטן. 

 ההבדל בין סרטן הלוע, סרטן צוואר הרחם וסרטן פי הטבעת? האם נובעים מאותם וירוסים אבל זה לא מדובר ולא נבדק?

וירוס הפפילומה גורם לחלק ממקרי סרטן הלוע, הפין ופי הטבעת כמו גם לסרטן צוואר הרחם, סרטן הנרתיק וסרטן הפות ולממצאים טרום סרטניים באיברים אלו. מדובר בדבר ידוע לציבור הרופאים ויש אפילו מספר חולים מפורסמים- כמו השחקן מייקל דאגלס שחלה בסרטן הלוע מוירוס פפילומה. היום וירוס הפפילומה נחשב לגורם מספר אחד של סרטן הלוע בגברים. מדובר באותם הזנים הגורמים לסרטן בכל האיברים, כאשר השכיחים בינהם הם 16,18 ובארץ גם 31, 45.

שכיחות:

מה אחוז הנשאות באוכלוסייה הפעילה מינית בישראל של כל אחת מקבוצות הזנים בגברים ובנשים?

קיים דיון בספרות לגבי רמת הנשאות לוירוס הפפילומה- האם 80% מאוכלוסיית העולם נדבקה במהלך חייה או 100%. המשמעות היא שכל מי שמקיים יחסי מין- ככל הנראה נדבק מתישהו במהלך חייו, אלא אם מדובר בשני בני זוג שלא קיימו שום מגע מיני מעולם עם אף גורם אחר מלבדם. למרות הנשאות הגבוהה, רמת הסרטן נמוכה מאוד- כיון שברוב המקרים הוירוס נעלם לאחר תקופה של 12 חודשים. 90% מהנדבקות יעלימו את הוירוס תוך 3 שנים בממוצע לעומת 90% מהנדבקים שיעלימו אותו לאחר 10 שנים. 

היכן גר הווירוס? רק באזור איברי המין? גם בפה? בכל העור? האם נשיקות יכולות גם להדביק? ליטוף באזורים ניטרליים? האם יש הבדל בין  הזנים שמקושרים לסרטן צוואר הרחם ולזנים שקשורים ליבלות מבחינת דרכי ההדבקה?

וירוס הפפילומה שוכן ברקמות איברי המין השונים- הפות, האנוס, הפין, צוואר הרחם והלוע. היבלות נושאות אף הן את הוירוס, בכל מקום בו הן שוכנות. ההדבקה היא תמיד באמצעות מגע וקיום יחסי מין. אין הדבקה באמצעות מגבות\בגדים\שירותים\בריכה או מקלחת. ההדבקההיא תמיד באמצעות מגע עם איזורים חולים או עם נוזלי הגוף המדביקים. נשיקות אינן יכולות להדביק- אלא אם ניתנו לאיזור חולה. הדבקה יכולה להיות במגע של אצבע-נרתיק, אצבע-אנוס, אצבע-לוע, פין-נרתיק, פין-אנוס, פין-לוע, נרתיק-נרתיק, נרתיק-אנוס, נרתיק-לוע. 

האם במסגרת קהילתית בה יש הרבה מיניות מגוונת, סביר להניח שאחוז הנשאות יהיה גדול יותר מאשר באוכלוסיה הכללית? הרבה יותר?

כל אוכלוסיית העולם נגועה בוירוס הפפילומה. אוכלוסיות בהן קיים מגוון רחב יותר של קשרים מיניים- סביר שיהיו שם נשאויות של יותר וירוסים, אולם אין מחקר מספק בנושא. בכל מקרה ברוב המקרים הוירוס נעלם לאחר תקופה של 12 חודשים. 90% מהנדבקות יעלימו את הוירוס תוך 3 שנים בממוצע לעומת 90% מהנדבקים שיעלימו אותו לאחר 10 שנים.

הדבקה:

בזנים שגורמים ליבלות, האם נכון שאפשר להידבק גם אם אין יבלות פעילות? האם יש יותר סיכוי להידבק אם יש יבלות או שזה לא משנה?

לא ניתן להידבק ללא יבלת פעילה בד”כ- אולם אם הנשאות היא בתוך הגוף- בנרתיק\אנוס\לוע- ייתכן וקיימות יבלות שאינן בולטות לעין. קיום יחסים עם אדם עם יבלות הינו מדבק- אולם לא כל הנדבקים יפתחו יבלות , וגם אלו שיפתחו אותן – יפתחו זאת רק 8-12 חודשים מרגע ההדבקה. 

האם נכון שקונדומים לא מונעים לחלוטין הדבקה באף אחד מהזנים? ובכל זאת בכמה אחוזים הם מורידים את סיכוי ההדבקה? בקצת? בהרבה? 

קונדומים מורידים את סיכויי הדבקה ב-70%, כיון שהם מכסים רק את הפין ולא את כל איברי המין. 

במידה ומישהו/מישהי נדבקים בפפילומה ללא נגעים נראים לעין, האם הנגיף נשאר בגופם לכל החיים או שנעלם מהגוף? במידה ונעלם, תוך כמה זמן הוא נעלם מהגוף? ואיך אפשר לדעת שנעלם מהגוף? במידה והוא רדום האם האדם מדבק בכל הזמן הזה?

ברוב המקרים הוירוס נעלם לאחר תקופה של 12 חודשים. 90% מהנדבקות יעלימו את הוירוס תוך 3 שנים בממוצע לעומת 90% מהנדבקים שיעלימו אותו לאחר 10 שנים.

כדי לדעת שהוירוס נעלם, יש לבצע בדיקת פאפ+HPV TEST בנשים. לגברים אין בדיקה יעילה לנשאות לוירוס הפפילומה.

כל עוד הוירוס נמצא בגוף- הוא מדבק. 

איזו בדיקה מראה לי שכבר אין לי את הנגיף בגוף? לנשים ולגברים.

כדי לדעת שהוירוס נעלם, יש לבצע בדיקת פאפ+HPV TEST בנשים. לגברים אין בדיקה יעילה לנשאות לוירוס הפפילומה.

האם בנשיקה אפשר להדבק?

תלוי לאיזה איבר ניתנה הנשיקה והאם היה נגע פעיל בחלל הפה. 

האם נדבקים משירותים, מגבות?

לא ניתן להידבק ממגבות או שירותים או מקלחות או בריכה או בגדים בוירוס הפפילומה. קיימות יבלות בשם מולוסקום קונטגיזום – המבלבלות לעיתים עם קונדילמה- היבלת של הפפילומה- אך הן נגרמות על ידי וירוס של אבעבועות, אינן קשורות כלל לפפילומה ולרוב חולפות לבד תוך תקופה של 4 שנים – גם ללא טיפול. 

האם במהלך לידה טבעית זה יכול להדביק? מה הסבירות? ואיך?

קיימים היו מספר סיפורים נדירים של הדבקה בוירוס הפפילומה מאם לעובר- אך הם בגדר קוריוז בלבד. אין משמעות להדבקה זאת ואין מניעה מקיום לידה רגילה גם במקרה של נשאות ידועה לוירוס פפילומה. עם זאת, נהוג שלא ללדת טבעי במקרה של ריבוי יבלות בנרתיק- כיון שהדבקה ביבלות אלו של העובר- יכולה לגרום ליבלות בקנה הנשימה. 

האם זה נשאר לכל החיים ?

ברוב המקרים הוירוס נעלם לאחר תקופה של 12 חודשים. 90% מהנדבקות יעלימו את הוירוס תוך 3 שנים בממוצע לעומת 90% מהנדבקים שיעלימו אותו לאחר 10 שנים.

האם פפילומה עוברת בכל החלפת נוזלים? 

הפפילומה אינה עוברת בתרומת זרע או בתרומת דם. לרוב מדובר במגע באיזור חולה כדי להעביר את הוירוס או במעבר נוזלים בזמן קיום יחסים. 

האם צריך לחשוש לגבי הדבקה מכל זן פפילומה?

לוירוס הפפילומה מעל 200 זנים ידועים. מתוכם כ-40 יכולים להדביק בני אדם וכ-15 יודעים לגרום לסרטן, שהם- 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68,73,82. וירוסים 16, 18 גורמים ל-70% ממקרי הסרטן, ואם מוסיפים אליהם גם את 31,33,45,51,58 עולים כבר ל-90% ממקרי הסרטן. מבין הוירוסים שאינם גורמים לסרטן- מספר זנים יודעים לגרום ליבלות. הנפוצים ביותר 6,11 גורמים ל-90% מהיבלות- אשר במקרים אלו נקראות קונדילומה אקומינטה. הזנים האחרים הידועים כבעלי סיכון נמוך לסרטן- אין משמעות כלל ואין צורך לדאוג מהם. 

האם סיכויי ההדבקה של נשים את גברים זהה לגברים את נשים?( וכנל לגבי העברה מאותו המגדר)

סיכויי ההדבקה זהים בכל המגדרים ובקיום יחסים בכל מגדר. הדבר היחיד המוריד את הסיכוי להדבקה זה חיסון. 

איך מאבחנים פפילומה בגברים? איך מאבחנים פפילומה בנשים?

יבלות מאובחנות על ידי נגע הנמצא בבדיקה של האיזור. נשאות של וירוס פפילומה אחר נבדק בנשים בבדיקת HPV TEST המבוצעת תוך כדי בדיקת פאפ. בגברים- אין בדיקה יעילה או רלבנטית לזיהוי פפילומה. 

מה הדרך להתמודדות מבחינת בטחון אישי בהנחה ולמישהו מבני הזוג יש פפילומה?

הדרך הטובה ביותר להתמודד היא ע”י חיסון- מוקדם ככל האפשר. החיסון מוריד את הסיכון להידבקות בוירוסים הקיימים בו ולמחלה- ב-90%. כיון שהוא מכיל גם זנים שגורמים ליבלות וגם זנים שגורמים לסרטן- הסיכון לאלו יורד ב-90%.

האם אנשים מגיל מסויים או מחלות רקע מסוימות צריכים להזהר יותר?

אנשים עם דיכוי של מערכת החיסון, צריכים להיזהר יותר מוירוס הפפילומה- כיון שהם יותר מועדים לפתח ממצאים טרום סרטניים או סרטניים. לאנשים הנוטלים תרופות מדכאות מע’ חיסון או חולי איידס וכו’ – חשיבות גדולה יותר לנטילת החיסון. 

זה דומה לסיפור קורונה ומערכת חיסונית?

הקשר היחיד בין מחלת הקורונה לוירוס הפפילומה הוא ששניהם נגרמים על ידי וירוס עם שם מוזר. 

הפפילומה אינו עובר באויר ואינו מסוכן במגע רגיל – מלבד מגע מיני. 

האם גבר בחדירה עם קונדום יכול להדביק אישה בפפילומה?

גבר עם פפילומה, החודר לאישה כשהוא מכוסה בקונדום, מגן עליה מפני הדבקה בכ-70%. הוא עדיין יכול להדביק- כיון שהוירוס יושב בכל אחד מהאיברים המשתתפים במין. 

 אבחון:

איך מאבחנים פפילומה בגברים? איך מאבחנים פפילומה בנשים? בשתי קבוצות הזנים.

יבלות מאובחנות על ידי נגע הנמצא בבדיקה של האיזור. נשאות של וירוס פפילומה אחר נבדק בנשים בבדיקת HPV TEST המבוצעת תוך כדי בדיקת פאפ. בגברים- אין בדיקה יעילה או רלבנטית לזיהוי פפילומה. 

ממתי בדיקות פאפ לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם, כוללות גם בדיקות זנים? האם כיום זה סטנדרט בכל קופות החולים? מתי כן ומתי לא עושים סקירת וירוסים?

בדיקת זני וירוס פפילומה נכנסה לקופות החולים ב- 2017. תחילה במכבי – הבודקת רק את הזנים הנחשבים HIGH RISK- כלומר בעלי סיכון ליצירת טרום סרטן או סרטן. בהמשך נכנסה הבדיקה גם לקופת חולים כללית – אולם רק במקרים בהם התוצאה של הפאפ הראשוני לא ברורה. החל מתחילת 2021- מבוצעת בדיקת זני פפילומה גם בקופ”ח מאוחדת. קופ”ח לאומית עדיין מבצעת את בדיקת הפאפ הישנה-נכון לכתיבת שורות אלו (10.2.2021). 

עד כמה בדיקות הpcr לגברים כיום נחשבות למהימנות היכן ניתן לבצע ובאיזו עלות?

אין שום משמעות או תועלת כיום בבדיקת בדיקות PCR לגברים – לנשאות לוירוס הפפילומה. אין מידע מספק לגבי משמעות הדבקה כזאת- והאמינות של בדיקות אלו נמוכה מאוד. כל עלות לביצוע בדיקה כזאת היא גבוהה מדי. קיים רופא אחד במדינת ישראל המבצע בדיקה זאת- והוא אינו מקובל על שאר ציבור הרופאים, שכן ההחלטות על סמך בדיקות אלו הן בד”כ שגויות. 

איך אפשר לדעת אם מישהו נשא? 

במקרה של יבלות- הן מאובחנות על ידי נגע הנמצא בבדיקה של האיזור. נשאות של וירוס פפילומה אחר נבדק בנשים בבדיקת HPV TEST המבוצעת תוך כדי בדיקת פאפ. בגברים- אין בדיקה יעילה או רלבנטית לזיהוי פפילומה.

דרכי בדיקה עבור גברים? האם רק סממן חיצוני כגון יבלת?

אין בדיקות יעילות לגברים מלבד בדיקות חיצוניות. 

ריפוי:

האם נכון שלרוב הווירוס נעלם מעצמו תוך שנה עד שנתיים? האם יש הבדל בהחלמה הספונטנית בין הזנים שגורמים לצוואר הרחם והזנים שגורמים ליבלות? 

ברוב המקרים הוירוס נעלם לאחר תקופה של 12 חודשים, ללא תלונת ברמת האלימות שלו. 90% מהנדבקות יעלימו את הוירוס תוך 3 שנים בממוצע לעומת 90% מהנדבקים שיעלימו אותו לאחר 10 שנים. ככל שהוירוס קיים יותר זמן- עולה הסיכון להתפתחות של ממצא חריג. 

האם ואיך ניתן לחזק את מערכת החיסון שיסיעו לגוף לנקות את הווירוס? האם יש מחקרים בנושא? 

קיימים היום 3 תכשירים רפואיים המחזקים את מערכת החיסון, והוכחו יעילים במחקרים- כנגד וירוס הפפילומה- לכל סוגיו. 

הראשון- PAPILOCARE מכיל תכשירים לגברים ולנשים. לגבי נשים- הוא נחשב יעיל ב- 70% תוך שימוש  של חצי שנה. אחריו- DEFLAGYN עם רמת יעילות זהה ולבסוף- קולפופיקס עם רמת יעילות של כ- 50% תוך 3 חודשים. כרגע בארץ ניתן להשיג רק את קולפופיקס, אולם את האחרים אפשר לרכוש ב- EBAY. 

האם לאחר הריפוי ניתן להידבק מחדש באותו זן? או רק בזנים אחרים?

ניתן להידבק שוב ושוב באותו זן של הוירוס וכמובן בזנים אחרים. זאת בדיוק חשיבות החיסון- גם לאנשים שהחלימו כבר. 

האם פפילומה מחלישה את מערכת החיסון?

פפילומה אינה מחלישה את מערכת החיסון, אך הוירוס מנצל מע’ חיסון חלשה כדי להתפשט. זאת הסיבה שאנשים עם מע’ חיסון פגועה זקוקים יותר לחיסון. 

טיפול:

מה צריך לעשות אם יש יבלת?

יבלת יש לצרוב באמצעים כימיים (על ידי תמיסה חשמלית), קור (חנקן), או חימום (לייזר או מחט חשמלית)

האם מדבקים אחרי הסרת היבלת?

אחרי שהיבלות חלפו סיכויי ההדבקה נמוכים מאוד- ונובעים מכך שלפחות בתקופה הראשונית- ייתכן שיש יבלות נוספות שלא אובחנו בגלל שהן קטנות מדי. 

מדוע במהלך הסרת הנגעים (בהנחה שהנגעים נמצאים גם ברקטום) במחלקה מסירים רק חלקים בואגינה ומחוץ ולא מסירים “על הדרך” גם את הנגעים שנמצאים בישבן? 

במרפאות מיומנות מתבצעת הסרה של כל הנגעים במקביל. 

האם ההפרדה הזאת תומכת את ההסרה המלאה? האם נכון להמתין המתנה בירוקרטית ארוכה בין פעולת הסרה 1 לפעולת הסרה  שנייה.   

יש רופאים הדוגלים בהמתנה מרגע הופעת הנגע הראשון ועד להדבקה המלאה- כדי לבצע צריבה של כל הנגעים בבת אחת. יש הדוגלים בצריבה של הנגעים הנצפים כעת- בידיעה שנגעים נוספים עלולים להופיע כיון שלא השלימו את תהליך ההבשלה שלהם (הם כבר נוצרו, אך הם קטנים מדי למראה). שתי האפשרויות נכונות- אולם מי שדוגל בצריבה כעת- עליו לחכות פרק זמן של לפחות 3 חודשים כדי לוודא שאינו צורב שוב ושוב ושוב ומגביל את סבל המטופלת\מטופל. 

לאיזה רופאים לפנות בנושא? 

מרפאות צוואר רחם ברחבי הארץ  צורבות יבלות גם בגברים וגם בנשים (כתלות ברופא המטפל)- יתרונם הוא טיפול בשני בני הזוג ובדיקה של הנרתיק והצוואר למציאת נגעים פנימיים. במרפאות אלו בד”כ נצרבים גם נגעים בפי הטבעת. 

ניתן לפנות גם לאורולוגים או רופאי עור לצריבה של יבלות- אולם אלו אינם בודקים אם קיימות יבלות בתוך הנרתיק ואינם מיומנים בטיפול בנגעים טרום סרטניים הנגרמים על ידי זנים אחרים של הוירוס. 

האם יש לכך סיבה שכנשים מגיעות לבדיקה שגרתית (הסתכלותית) אצל רופאת נשים גניקולוג וכדו’ רוב הרופאים לא הסבו את תשומת ליבם וליבה לנגעים הגלויים? 

לא כל הנגעים הגלויים לאישה גלויים לרופא- בשל בעיה של שיעור וזיהוי- שכן לעיתים נגעים ישנים נראים כממצא של נבוס (נקודת חן בולטת). על האישה תמיד לציין גם מה הנגע המציק לה. 

האם יש טיפול שפותר את זה או שכמו הרפס מרגע שנדבקת זה לכל החיים?

ברוב המקרים הוירוס נעלם לאחר תקופה של 12 חודשים, ללא תלונת ברמת האלימות שלו. 90% מהנדבקות יעלימו את הוירוס תוך 3 שנים בממוצע לעומת 90% מהנדבקים שיעלימו אותו לאחר 10 שנים. ככל שהוירוס קיים יותר זמן- עולה הסיכון להתפתחות של ממצא חריג. כמובן שחיסון יקטין סיכוי להישנות ולהדבקה מלכתחילה. 

חיסונים:

מה דעתך על החיסון לנשים פעילות מינית?

אני ממליץ על חיסון לכל אישה מגיל 12. בטח ובטח לנשים פעילות מינית. 

עד איזה גיל חיסון יעיל גברים/נשים? 

החיסון ניתן במדינת ישראל עד גיל 45- לא בגלל שאז נגמרת היעילות שלו, אלא שקבוצת המחקר הכילה נשים וגברים . החיסון הראשון שהופץ בעולם היה צרווריקס- החיסון ניתן לגברים ונשים עד גיל 55 כי… קבוצת המחקר הכילה גברים ונשים עד גיל 55. כיום קיימים מחקרים גם מעל גיל  45- אולם הם לא פורסמו עדיין. מחקרים אלו מראים גם יעילות – אפילו במתן של זריקה בודדת. 

איפה אפשר למצוא מידע יותר רחב בנושא (שזה לא מאתרים בקופות) ?

ניתן למצוא מידע מלא באתר של UpToDate , אתר רפואי עם מידע בסיסי באנגלית. 

חיסון – מה עדיף לבנות אחרי גיל 30? כן או לא ולמה? האם השמועות לגבי שיתוק לאחר החיסון מרובות בסטטיסטיקה או שזה רק מקרים קיצוניים שלא טופלו נכון?

החיסון כנגד הפפילומה יעיל גם במקרה של הדבקה קודמת וגם במקרה של נשאות. מדובר בחיסון שנחשב יעיל מאוד במניעת הסרטן והיבלות- ומוריד את הסיכוי להדבקה וחולי ב-90%. החיסון הוגדר כבטוח לחלוטין על ידי ארגון הבריאות העולמית, וכבר קיימות מדינות כמו אוסטרליה , שחיסנו מעל 60% מהאוכלוסיה שלהן. נכון לכתיבת שורות אלו 10.2.2021 ניתנו ברחבי העולם מעל 320 מליון מנות של החיסון. תופעות הלוואי העיקריות והשכיחות שלו הן כאב באזור ההזרקה ולעיתים כאבי בטן זמניים. השמועות על השיתוק מוגזמות לכל הפחו ומורכבות מילדה אחת ב-2015 אשר נטלה אחרי מתן החיסון השני נורופן- תרופה שהיא אלרגית אליה- וכפי שקבע משרד הבריאות, פיתחה שוק אלרגי כתוצאה מהתרופה. החיסון יצא נקי לגמרי ולא קשור למקרה. 

במכבי מחסנים רק עד גיל 46.מה הסיבה? אם הסיבה היא כי חושבים שמס הפרטנרים המיניים יורד (שזו טעות לפחות במקרה שלי), או כיון שזה פחות מסוכן באיזושהי דרך? ואם האפשרות הראשונה היא הנכונה – איך אוכל להתחסן אם עברתי את הגיל? 

החיסון ניתן במדינת ישראל עד גיל 45- לא בגלל שאז נגמרת היעילות שלו, אלא שקבוצת המחקר הכילה נשים וגברים . החיסון הראשון שהופץ בעולם היה צרווריקס- החיסון ניתן לגברים ונשים עד גיל 55 כי… קבוצת המחקר הכילה גברים ונשים עד גיל 55. כיום קיימים מחקרים גם מעל גיל  45- אולם הם לא פורסמו עדיין. מחקרים אלו מראים גם יעילות – אפילו במתן של זריקה בודדת. אם עברתם את גיל החיסון, ניתן לבקש מהרופא מרשם לקניה באופן פרטי- פירוש הדבר תשלום של 900 ₪ לכל זריקה, לסה”כ 3 זריקות. כאמור- כיון שגם זריקה אחת נחשבת יעילה- במידה ויש מצוקה כספית- ניתן להשתמש בזריקה אחת להשגת חסינות חלקית. 

מקווה שהצלחתי לשפוך אור על הנושא, 

בברכה, 

ד”ר גבי הרן, גינקולוג אונקולוג

מנהל יח’ גינקולוגיה אונקולוגית ומרפאת צוואר רחם

מעייני הישועה, אסותא, מרפאת הרן. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print